Jdi na obsah Jdi na menu

Kundaliní - hadí síla

 

kundalini-01.jpg

 

Indická tradice praví, že podél     páteře (resp. v místech míšního kanálku) vede energetická dráha, jež se označuje jako šušumna a vedle ní paralelně ještě dvě menší dráhy nazývané ida a pingala. Podél šušumny je sedm energetických center-čaker, kterými člověk přijímá nehmotnou energii (resp. bioenergii; terminologii ať si upraví každý podle libosti). V nejspodnější čakře, označované jako muladhara, která leží v oblasti kostrče, spí (samozřejmě symbolicky) stočená jako had síla kundaliní (v českých krajích poněkud nepřesně označovaná jako "hadí síla"). Kundaliní se za běžných okolností neprojevuje a teprve pomocí cvičení ji lze "probudit". Tehdy se kundaliní manifestuje jako aktivní energie (šakti) a stoupá podél páteře, kde aktivuje postupně všech sedm čaker.

kundalinimapa.jpg

 Čakry mají trychtýřovitý tvar o průměru asi 10 cm a v orientální tradici jsou někdy připodobňovány ke květním kalichům ("lotosovým květům"). Jsou v neustálém otáčivém pohybu, kterým jakoby do trychtýře přijímají z okolí energii, jež oživuje tělo (odtud název z ind. čakra "kolo"). Podle tradice má každá čakra jiný směr otáček, přičemž tento směr otáčení je mezi oběma pohlavími protikladný. Toto tvrzení však nemohu potvrdit. Každá čakra přijímá energii o jiných "vibracích". Nejjemnější energii přijímá čakra nejvyšší (sahasrara), "nejhrubší" pak čakra nejspodnější (muladhara). Kromě hlavních sedmi čaker existují ještě méně vyznamná místa, kterými proudí energie do fyzického těla, hlavně na rukou a na chodidlech (především v konečcích prstů).

 

Z energetických kanálů vycházejících z čaker vystupuje mnoho menších energetických kanálků, jež Indové nazývají nádí a Číňané meridiány. Jejich počet dosahuje několika desítek tisíc. Na ovlivňování nádí je založen pricip akupunktury. Obrázek vpravo znázorňuje "mapu" energetického těla člověka s popisem jednotlivých nádí. Podél šušumny můžeme vidět paralelně probíhající dráhy ida a pingala, jež se sbíhají v oblasti nosu. Čínský systém je však propracovanější než indický.

 


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář